De meeste studenten hebben wel eens een studieplanning gemaakt. Vaak komen ze er achter dat de planning niet klopt of dat ze zich niet aan de planning houden (bijvoorbeeld omdat de planning niet reëel is). Wil jij dit jaar een perfecte planning maken, lees dan deze tips!

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

Vaak beginnen mensen met het maken van een planning wanneer ze het gevoel krijgen dat ze teveel werk hebben en het moeten verdelen. Dan ben je eigenlijk al te laat. Het doel van een planning is de werklast zo te verdelen dat hij evenwichtig  is. Het idee achter een planning is dat elke week min of meer even druk is. Je maakt een planning dus aan het begin van je vak. Als je meerdere vakken tegelijk doet is het ook handig om aan het begin van het jaar een planning te maken. Dan kun je goed de overlap in een heel jaar zien en dan weet je waar de piekpunten liggen.

 

Tip 2: Plan in taken, niet in tijd

Het is niet relevant hoe lang je aan iets geleerd hebt. Het enige dat er toe doet is of je het  nu weet. Plan dus nooit in: 2 uur leren aan privaatrecht. Plan liever: samenvatten par. 3.1 t/m 3.6 van boek privaatrecht. Als je in taken plant kun je de stof ook makkelijker verdelen.

 

Tip 3: Ken jezelf…

Stel dat je elke vrijdagavond met je vrienden uitgaat tot een uur of 5 in de ochtend. Vervolgens plof je in bed en slaap je tot een uur of 3 a 4 in de middag. Als je dan plant dat je op die zaterdag 4 hoofdstukken gaat samenvatten, dan heeft dat geen enkele zin. Dat doe je toch niet. 4 hoofdstukken is in dat geval zo veel dat je waarschijnlijk niet eens begint omdat je het toch nooit haalt. Als je weet dat dat je routine is, plan dan op een manier die rekening houdt met die routine. Hetzelfde geldt voor avonden waarop je overdag op de uni bent en ’s avonds sport, het heeft dan geen zin om iets op die dag te plannen, want dat doe je dan vervolgens toch niet.

 

Tip 4: Maak het behapbaar

Soms zeggen studenten vlak voor het tentamen dat ze het nog wel redden als ze vanaf nu 6 hoofdstukken per dag doen. Ik zie dat niet als een planning maar meer als een marathon. Misschien lukt het je wel een keer, maar als even je motivatie zakt of je hoofdpijn hebt (of de redbull op is :P) gaat het mis. Als je echter 4 weken lang elke dag een half hoofdstuk doet en vervolgens in de tentamenweek alleen maar herhaalt  blijft het behapbaar en is er geen man over boord als je een keer een slechte dag hebt.

 

Tip 5: Bouw marges in

Je bent een mens en geen machine. Een mens heeft slechte dagen. Je bent ziek, je vrienden bellen of je mee gaat en je denkt ‘f*ck mijn studie’ of je zit een serie te binge-watchen en kunt niet stoppen. Je moet in je planning rekening houden met zulk soort dingen. Ik vind het zelf altijd prettig als ik 5 dagen voor mijn tentamen helemaal klaar ben. Dan heb je nog heel veel ruimte voor gekke dingen. Let wel op dat je niet gelijk de eerste 5 dagen dat je aan je planning zou moeten werken je marge gebruikt.

 

Tip 6: In geval van overmacht: plan door!

Hoewel je marges hebt moet je doel zijn om je planning wel te halen. Als je dingen die je op je planning hebt staan uitstelt, wordt het alleen maar zwaarder voor je in de rest van de weken. En dat moet een planning juist voorkomen. Door overmacht kan het echter wel eens gebeuren dat je niet kunt leren. Op het moment dat je weer kunt leren moet je dan gelijk je planning aanpassen en de gemiste stof evenredig over de dagen die er over zijn verdelen. Je kunt niet van jezelf verwachten in één dag alles weer in te halen.

 

Deze planningstips zijn afkomstig van onze docent Emy. Deze enthousiaste docent met een focus op het privaatrecht heeft een zeer effectieve studiemethode. In het afgelopen studiejaar heeft zij in plaats van de gestelde 60 punten, bijna 180 ECTS verzameld (met cijfers boven de zeven gemiddeld). Wil jij les krijgen van Emy? Kijk dan snel op onze site bij verschillende rechten-vakken aan de Erasmus Universiteit.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

1 Comment

Scriptiebegeleiding van TentamenTrainingen.nl - Tentamentrainingen · februari 13, 2019 at 10:24 am

[…] voor het gratis intakegesprek, het is toch vrijblijvend! Daarnaast kun je alvast meer lezen over hoe je een betere planner wordt, want juist bij het schrijven van je scriptie zal dat zeker van pas […]

Comments are closed.