Rechtsfilosofie geldt als een van de lastigste vakken, juist omdat het zo anders is dan je meeste andere tentamens. Gelukkig deelt Emy, die zowel rechten als filosofie studeert, haar studietips! Naast studeren geeft Emy al twee jaar bijles in verschillende vakken bij TentamenTrainingen.nl, waaronder in de vakken rechtsfilosofie en -geschiedenis. Ze weet dus precies welke tips jou van pas komen, als je straks in de tentamenzaal zit.

Tip 1: Maak het niet te moeilijk voor jezelf.

Filosofen hebben de neiging hele simpele boodschappen te verpakken in 15 zinnen met 86 moeilijke woorden. Probeer na het lezen van een stuk goed te bedenken wat iemand nou zegt en vat het in jip-en-janneketaal samen.

 

Tip 2: Maak het concreet.

Stel jezelf de vragen: wat bedoelt een filosoof nou en hoe zou je dat kunnen toepassen op een concrete casus of situatie? Zorg dus dat je echt snapt wat een filosoof bedoelt en dat je theorieën kunt toepassen. Ga dus een stap verder dan het enkel uit je hoofd leren van theorieën. Je hebt dan namelijk waarschijnlijk geen goed beeld van waar ze op zien.

 

Tip 3: Denk eerst in extremen en ga daarna pas nuanceren.

Het is het makkelijkst om twee uiterste posities te onthouden. Probeer dus eerst te focussen op de extreme versie van iemands positie. Als je die snapt dan kun je naar de nuances door gaan. Als je de nuances leert, voordat je de theorie snapt, raak je echt snel in de war.

Dit waren Emy’s tips!

 

Heb je na deze tips nog steeds moeite met het vak? Bekijk dan via deze link of de tentamentraining Rechtsfilosofie voor jaar 3 (Erasmus Universiteit) iets voor jou is. Check voor andere (Rechtsfilosofie)-vakken onze site via deze link.

Geschreven door: Demi Steenbergen, met hulp van Emy Knikman. Demi is communicatiemedewerkster en Emy is docent en trainingsmanager bij TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op deze blog? Mail dan naar demi@tentamentrainingen.nl of emy@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.