Moet je binnenkort een multiple choice tentamen maken? Check dan deze 7 tips die we bij TentamenTrainingen.nl voor je hebben samengesteld. Hopelijk helpen ze je om je tentamens binnen te koppen!

Tips!

 

Tip 1: Bedenk eerst zelf wat het antwoord is

Bedek de antwoordmogelijkheden terwijl je de vraag leest, en probeer eerst zelf antwoord te geven. Staat jouw antwoord er tussen? Bingo!

Tip 2: Elimineer foute antwoorden

Weet je het antwoord niet? Streep dan de antwoorden waarvan je zeker weet dat ze het niet kunnen zijn weg. Hopelijk houd je nu een antwoord over.

Tip 3: Do the math

Heb je meerdere antwoorden over na het elimineren? Gebruik dan deze kennis: wanneer je vier keuzes krijgt, is het tweede antwoord het vaakst juist (28 procent). Bij vijf mogelijkheden wordt het laatste antwoord dan weer meer gekozen (23 procent ten opzichte van 20 procent wanneer elk antwoord even vaak juist is).

Tip 4: Focus op wat je wel weet

Skip de vragen die je niet weet. Hoe langer je er tijd aan besteedt, hoe vervelender het wordt. Vul daarom eerst de antwoorden die je wel weet in, en ga als je op het einde tijd over hebt met de vragen aan de slag die je nog niet hebt ingevuld.

Tip 5: Stink er niet in

Als er een ontkenning in een vraag staat, probeer deze dan opnieuw te formuleren op een manier waarop je de ontkenning er uit haalt. Dit soort vragen zijn echte instinkers en op deze manier maak je de vraag duidelijker voor jezelf, en dus makkelijker te beantwoorden.

Tip 6: Herken deze signaalwoorden

Antwoordmogelijkheden met absolute of universele kwalificaties zijn vaak verkeerd. Zoek dus naar signaalwoorden als ‘alle’, ‘nooit’, ‘in geen geval’, ‘in ieder geval’, etc. Staat een dergelijk woord er tussen? Dan is de kans groot dat dit antwoord niet juist is.

Tip 7: Studeer!

Het is misschien niet helemaal de tip waar je op zit te wachten, maar dit is toch de manier om je tentamen zo goed mogelijk te maken! Heb je hier nou moeite mee? Check dan op TentamenTrainingen.nl hoe we jou in korte tijd goed kunnen voorbereiden op je tentamens!


Geschreven door: Martin Riesmeijer. Martin studeerde Amerikanistiek en Journalistiek aan de RuG. In 2014 richtte hij samen met StudeerSnel.nl TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op deze blog? Mail dan naar martin@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.