Ben jij al helemaal studiefit? Herkansingen maken is namelijk topsport en met de herkansingen voor de deur zal je moeten zorgen dat je straks je mannetje staat. De herkansingstips van TentamenTrainingen.nl zullen je helpen helemaal klaar te zijn voor de herkansingen in de komende weken!

Tip 1: Vind je eigen studiestress-level!

De eerste tip lenen we van Iris. Het idee van deze prachtige grafiek is dat je prestaties samenhangen met de spanning die je voelt. Als je jouw spanningslevel weet te vinden, zal de spanning die je voelt zorgen dat je optimaal presteert. Op dat bepaalde level van spanning raak je namelijk gefocust, en ben je optimaal gemotiveerd om er het beste van te maken tijdens het herkansen. De verleidingen die Facebook, Insta en Netflix je bieden hebben een lagere grip op je, en je loopt fluitend naar de UB. Op het laatste moment beginnen met leren is dus niet per se een slecht idee, maar pas op: zorg dat dat stress niet toeslaat, want dan zakt je prestatieniveau. Hoe je dat doet, lees je in tip 2.

Tip 2: Stress Schmess

Herkansingen leveren flink wat stress op. Dat is ook logisch, er hangt in sommige gevallen best veel van af. Waar een gezonde spanning je zal helpen je herkansingen te acen, werkt stress je alleen maar tegen. Probeer stress dan ook zoveel mogelijk de deur te wijzen.

Veel mensen ervaren stress doordat ze zich zich richten op te grote doelen, zoals: ik móét zorgen dat ik al mijn herkansingen haal! Wanneer je jezelf dit voorhoudt lijkt het halen van het doel misschien onmogelijk. Probeer daarom om je doelen kleiner en concreter te maken. Maak een studieplanning, waarin je kleinere dag- of dagdeel-doelen opneemt. Bijvoorbeeld:

  • Maandagochtend: studieplanning maken voor herkansingen X & Y
  • Maandagmiddag: collegeaantekeningen week 1 & 2 van herkansing X leren
  • Maandagavond: sporten en chillen.

Er zijn verschillende factoren die gerelateerd worden aan een hoog stresslevel en die je dus kunt proberen te vermijden. Zo helpt een goed dieet je niet alleen om gefocust te blijven (zo kan je door regelmatig eten bijvoorbeeld suikerdips voorkomen, die zorgen voor concentratieverlies), maar kan je met extra aandacht voor wat je naar binnen werkt ook stressgevoelens verminderen. Daarnaast is het niet onverstandig om tijdens de herkansingen voorzichtig te zijn met alcoholgebruik. Hoewel alcohol op korte termijn een gevoel van ontspanning kan geven, slaap je slechter door alcoholgebruik. En een slechte slaap kan weer stress veroorzaken.

Tip 3: Don’t be a superhero

Dit is echt een waardeloze tip. Als je een superheld kunt zijn, zorg dan altijd dat je een superheld bent! Maar voor de meeste studenten is dit echter niet weggelegd. Om deze reden is het goed jezelf haalbare en menselijke doelen te stellen. Heb je niet zo’n geweldig jaar gedraaid, en heb je drie of meer herkansingen op de rol staan? Vraag je dan af of het echt realistisch is dat je voor al deze herkansingen een voldoende gaat krijgen. Kan je een vak doorschuiven naar komend jaar, zonder dat je een studiestop aan je broek hebt? Bespreek deze optie dan eens met je studieadviseur of je ouders. Probeer jezelf niet te veel druk op te leggen en vraag realistische prestaties van jezelf. Het halen van een goed resultaat op een of twee herkansingen is ook een topprestatie!

Moet je toch veel herkansingen tegelijk halen, bijvoorbeeld om onder je BSA uit te komen? Bij TentamenTrainingen.nl zorgen we er altijd voor dat je de trainingen voor vakken uit hetzelfde jaar zoveel mogelijk naast elkaar kunt volgen, zodat je op meerdere vakken goed voorbereid kunt zijn. Check de planningen maar eens op TentamenTrainingen.nl!

Tip 4: Zoek een ritme (en een goede danspartner!)

Tijdens de herkansingen sta je er zelf voor, terwijl je eerder in het collegejaar nog werkgroepen had waarvoor je uit bed moest komen. Zoek een ritme dat voor jou werkt. Ben je geen ochtend-studeerder? Probeer toch tijdig op te staan, een goed ontbijt te eten en misschien wat te sporten. Dan ben je vroeg op de dag fris om aan de slag te gaan, en je kan je zelf een schouderklopje geven omdat je al een sportieve prestatie hebt geleverd. Zijn de avonden juist jouw zwakke punt? Zorg dan dat je de avonden vrij plant voor chille avondjes, en ga niet te laat slapen om de volgende ochtend weer alles te kunnen geven.

Wanneer je zoekt naar een ritme, kan een danspartner je onwijs helpen! Ken je iemand die net als jij in de herkansingen-penarie zit? Sluit dan een bondje. Ga samen studeren, houd samen pauzes (bijvoorbeeld om even te lunchen of te sporten) en houd elkaar aan de studieafspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Zo kan je aan het begin van de dag aan de ander vertellen wat je doelen zijn, en aan het einde van dag dag bespreken of je ze gehaald hebt.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Tijdens het herkansingen seizoen ben jij een topsporter. Elke dag sleep jezelf naar je studieplek, je werkt je planningen netjes af en je doet er alles aan om op het juiste moment te pieken. Daar verdien je best een schouderklopje voor. En welk schouderklopje voelt nou beter dan die van jezelf? Beloon jezelf dus voor je prestaties! Heb je je dagdoelen allemaal gehaald, of heb je ze zelfs overtroffen? Haal dan een ijsje bij je favoriete ijssalon. Of heb je het er op een warme zomerdag even helemaal mee gehad en kan je je niet meer concentreren? Zorg dan dat je de laatste zonnestralen op het dakterras nog even kunt meepakken. Die vitamine D zorgt er meteen weer voor dat je de volgende dag makkelijker uit je bed komt. Je hebt die schouderklopjes verdiend, dus vergeet niet jezelf er af en toe eentje te geven!

Natuurlijk wenst het hele team van TentamenTrainingen.nl iedereen heel veel succes met de herkansingen! En als je nog wat extra hulp kunt gebruiken, dan weet je ons wel te vinden toch?

Geschreven door: Desirée Korrel. Desirée is communicatiemedewerker bij TentamenTrainingen.nl. TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding voor zowel reguliere tentamens als de herkansingen. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.