In 2014 richtte Martin Riesmeijer (1984) samen met StudeerSnel TentamenTrainingen.nl op. De gezamenlijke ambitie die ze naar elkaar uitspraken loog er niet om. Martin: “ons doel was om een nieuwe kwaliteitsstandaard te zetten in de bijlesmarkt voor universitaire studenten. We spraken er meteen bij af dat als ons dat niet zou lukken, we de stekker er maar snel weer uit zouden trekken. Ik denk dat dit de reden is dat we nu zo goed op weg zijn”.

 

Vertel eens over jezelf: waar kom je bijvoorbeeld vandaan?

“Ik ben Martin, inmiddels 33 jaar, en ik ben opgegroeid in Denekamp, een klein plaatsje in het mooie Twente. Na de middelbare school ben ik begonnen aan een kleine omzwerving door het land. Eerst ging ik voor mijn studie naar Groningen, later ging ik naar Rotterdam en inmiddels woon ik samen met mijn vriendin Esther alweer sinds drie jaar in Amsterdam. We werken beiden in Amsterdam en hebben de luxe lopend of op de fiets naar het werk te kunnen. Dat vinden we beiden belangrijk”.

“Hoewel ik als kind onwijs gek was op Amsterdam en zeker wist dat ik er later zou gaan wonen, ligt mijn hart eigenlijk op de drie andere plekken. Wat Twente, Groningen en Rotterdam voor mij met elkaar gemeen hebben is de nuchterheid en de verbondenheid van de mensen. Dat mis ik in Amsterdam weleens. Hoewel mijn vriendin en ik het hier voor nu prima naar onze zin hebben, weet ik zeker dat we ooit eens verder zullen trekken. Dat kan ook betekenen dat we terug gaan naar een van de plekken waar we al gewoond hebben”.

De Brugstraat in Groningen, met zicht op de Der Aa-kerk. In het midden van de straat bevindt zich de sociëteit van Albertus Magnus.

Wat was je voor een student?

“In elk geval een eeuwige! Ik heb er echt heel lang over gedaan”, zegt hij enigszins schuldbewust. “Zelfs in Groningen, waar flink lang studeren nog best in de mode was toen ik begon (september 2003, MS) voelde ik me als langstudeerder uiteindelijk wel de laatste der Mohikanen. Maar ik heb mijn tijd niet verdaan. Na een valse start met de studie Rechtsgeleerdheid heb ik uiteindelijk een Bachelor gehaald in American Studies en een Master in Journalism Studies, met de specialisatie radio- en televisiejournalistiek”.

“Wel denk ik dat ik mijn tijd voor nog geen 10% aan mijn studie besteedde. Ik vond al het andere gewoon leuker en de speeltuin, die Groningen eigenlijk is, heb ik dan ook behoorlijk uitgespeeld al zeg ik het zelf. Zo vervulde ik allerlei commissies, zat ik in de Faculteitsraad Letteren, heb ik in het bestuur gezeten van drie verschillende studentenclubs (de JOVD Groningen, de Studentenorganisatie Groningen en de R.K.S.V. Albertus Magnus. MS), begon ik met twee studiegenoten het vlog-kanaal van de Universiteitskrant UK-tv, werkte ik bijna een jaar voor de gemeenteraadsfractie van D66 in Groningen en had ik allerhande bijbaantjes om de boel te kunnen bekostigen. Achteraf had het allemaal vast wat sneller gekund, maar ik kan eigenlijk nauwelijks een keuze noemen waar ik echt spijt van heb”, klinkt het met enige weemoed.

 

Waarom ben je TentamenTrainingen.nl gestart?

“Nadat ik in Groningen en later Rotterdam al vijf jaar in de bijles-markt had gewerkt, werd het tijd voor verandering van omgeving. Sowieso wilde ik al langere tijd heel graag zelf ondernemen en daar kwam bij dat waar ik toentertijd zat er helaas geen ruimte voor mijn ideeën was. Zo vond ik dat we serieus moesten investeren in kwaliteit en wilde ik graag een vergaande samenwerking met StudeerSnel, omdat ik veel potentie in de site zag”.

“Eigenlijk wilde ik na mijn vorige baan iets heel anders gaan doen, maar toen kwamen Marnix en Jacques van StudeerSnel op mijn pad”, vertelt hij. “De klik met hen was altijd al goed en toen ze zeiden dat ze, anticiperend op een samenwerking, de website TentamenTrainingen.nl alvast hadden vastgelegd, was de keuze eigenlijk heel makkelijk. We vonden beiden dat er ontzettend veel verbeterd kon worden in de markt. Niet alleen wat betreft de kwaliteit van trainingen, maar ook de begeleiding van docenten kon een stuk beter. Dat maakte voor mij dat er meer dan voldoende uitdaging was om dit samen met StudeerSnel het avontuur aan te gaan en zo lanceerden we in augustus 2014 TentamenTrainingen.nl”.

 

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

Na even nadenken: “dat is eigenlijk heel simpel: het is ontzettend tof om studenten, die misschien nog nooit eerder les hebben gegeven, een soort roeping te zien ontdekken voor de klas. Het gebeurt echt vaak dat onze docenten, die meestal zelf nog studeren, hun allereerste les hebben gegeven en zich vervolgens afvragen waarom ze niet veel eerder zijn begonnen met lesgeven. Ik denk dat goed lesgeven voor een heel groot deel bestaat uit aanleg. Natuurlijk bereiden we mensen voor met onze training voor nieuwe docenten, maar vaardigheden als geduldig zijn, kunnen invoelen wat een ander niet begrijpt, en waarom dat zo is, en om daar vervolgens je les op aan te passen… Dat moet voor een deel al in iemand zitten. En wanneer je dat goed kunt, en je ontdekt voor de klas dat je dit in je hebt, dan geeft het onwijs veel voldoening dat werk te doen. En het geeft dus ook voldoening om mensen de gelegenheid te geven dit voor zichzelf te verkennen”.

 

Wat is je ambitie?

“Ook dat is vrij simpel: we willen de beste TentamenTrainer van Nederland zijn”. Het komt er wat plompverloren en met een licht ondeugende glimlach uit. “‘Het is misschien wat arrogant, maar ik denk eigenlijk dat we al veel te vroeg op dat punt aangekomen zijn. Dat komt niet eens zozeer door onszelf, maar meer door wat tot dan toe de standaard in de markt was. Simpel gezegd vind ik dat er maar al te vaak ‘aan-geprutst’ wordt. Veel te vaak ligt de nadruk op sales, op allerlei manieren van guerrilla marketing”.

“Onderwijs geven is een vak, en wij redeneren bij TentamenTrainingen.nl vanuit het onderwijs. Dat is de basis, en andere zaken zijn daaraan ondergeschikt. Dat begint bijvoorbeeld niet pas in onze tentamentrainingen, maar al bij onze docenten. We hebben als enige tentamentrainer een trainings- en coachingsprogramma voor onze docenten, waarmee we onze docenten niet alleen helpen de basis van het lesgeven onder de knie te krijgen, maar we er ook voor zorgen dat docenten zich na de eerste trainingen verder kunnen blijven ontwikkelen. Zo’n programma klinkt logisch, maar we zijn de enige die dit zijn medewerkers aanbiedt”.

“Een ander punt waarop we ons onderscheiden, is dat we al onze trainingen openbaar evalueren. Dat betekent dat onze schone en vuile was voor iedereen inzichtelijk op het internet wappert. Ik denk dat je dat alleen kunt doen als de onderwijskwaliteit de kern van je strategie vormt. Bij een serieuze organisatie hoort wat mij betreft tot slot ook dat je geen onzin verkoopt. Zo geven wij geen slaaggarantie. De gedachte is simpel: we gaan er niet over of iemand slaagt en dus garanderen we het niet. Onze garantie bestaat uit iets waar we juist wel over gaan: als een student een tentamen niet haalt met onze trainingen, dan krijg je bij TentamenTrainingen.nl je geld terug. Natuurlijk zijn daar voorwaarden aan verbonden, zoals dat je alle lessen volledig aanwezig bent. Maar voldoe je aan die voorwaarden, dan zijn we er ook voor je. Ik denk dat dat veel zegt over wat voor een organisatie we willen zijn. We zijn, ook na ruim drie jaar, nog steeds de enige organisatie die deze garantie biedt”.

 

Je zegt dat de nadruk te vaak ligt op sales, maar dit klinkt toch ook als een gestroomlijnd sales-praatje?

Lachend: “ok, daar heb je een punt. Ik betrap me zelf er vaak op dat ik wanneer ik hier over begin, ik iets te gepassioneerd raak om er weer over te stoppen. Zeker als ik mensen over onze ‘niet gehaald, geld terug’-garantie vertel, voel ik me wel eens een tweedehandsautoverkoper. Maar ik vind het gewoon zo’n groot verschil of je mensen daadwerkelijk een garantie biedt – zeker als je dat woord op je website zet – of dat je ze met een kluitje in het riet stuurt. Een voorbeeld: vaak houdt een ‘slaaggarantie’ in dat je, als je ergens een training volgt, je de training voor hetzelfde vak in theorie oneindig vaak gratis mag volgen totdat je het vak haalt. Soms mag het zelfs mag je het zelfs maar één keer, maar dat terzijde. Maar wat heeft een student met een Bindend Studie Advies (BSA) aan zo’n regeling? Je mag een tentamen, zeker in het eerste jaar, vaak maar twee keer afleggen. En haal je het dan niet, dan heb je niets aan je oneindige reeks van gratis trainingen. Aan dat soort zaken erger ik me dan echt”.

 

Ok, haal adem. Afsluitend: welke studie-tip wil je studenten meegeven?

Overdreven inademend en met grijns: “als je naar mijn studieverloop kijkt, is het misschien beter niet al te veel van me aan te nemen op dat vlak. Maar ik kan wel een andere tip geven: grijp alle kansen die je krijgt met beide handen aan, juist in je studententijd. Of het nu gaat om een leerzame bijbaan, het doen van een commissie in je studie- of studentenvereniging, of wanneer je de kans krijgt naar het buitenland te gaan: deze ervaringen maken je studententijd onvergetelijk en zorgen er in veel gevallen meer dan je studie voor dat je dadelijk weet wat je kunt en wilt. En als je dat weet, maak je de beste kans om een baan te vinden die bij je past”.

 

Geschreven door: Merel Slabbers. Merel is communicatiemedewerkster bij TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op dit interview? E-mail dan naar merel@tentamentrainingen.nl of martin@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.

 


2 Comments

Meet our team #9: enkele vragen aan de oprichter van StudeerSnel, Marnix! - Tentamentrainingen · januari 3, 2019 at 2:43 pm

[…] de website met handige samenvattingen en allerlei andere studiematerialen voor studenten. Samen met Martin en zijn mede StudeerSnel co-founders kwam hij op het idee om TentamenTrainingen.nl te starten. […]

Zoom: digitale TentamenTrainingen voor universitaire studenten! · maart 25, 2020 at 4:12 pm

[…] door: Martin Riesmeijer. Martin is oprichter van TentamenTrainingen.nl. Wij helpen universitaire studenten met hun […]

Comments are closed.