Christine (20) is Geneeskundestudent en is werkzaam als projectmanager bij TentamenTrainingen.nl. Zij heeft sinds kort de Decentrale Selectie op zich genomen en is daarbij de contactpersoon als het gaat om de planning van coachingsgesprekken, decentrale selectie trainingen en de werving van docenten. In dit interview vertelt ze meer over wat er komt kijken bij het organiseren van deze trainingen, en wat haar tip is om je als student door het drukke studentenleven te slaan!

 

Wat voor student ben je zelf?

Op het moment studeer ik Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik ben ontzettend tevreden met mijn keuze voor deze studie en ik ben erg blij dat ik door de decentrale selectie ben gekomen. Het leukste van mijn studie en studentenleven zijn alle mensen en activiteiten die deze tijd zo gezellig maken. Mijn werk bij Tentamentrainingen speelt daar ook zeker een grote rol in. Ik kan me eigenlijk geen dag meer herinneren dat ik niet ergens mee bezig was: werken, studeren, stage, lid zijn en op jezelf wonen. De dagen vliegen om. Het is intensief maar ik geniet er elke dag van. In de vroege uurtjes in de collegebanken, tot in de late uurtjes op de borrel.

 

Wat voor trainingen organiseer je voor de Decentrale Selectie?

Ik ben werkzaam als Projectmanager voor Tentamentrainingen: ik ontwikkel decentrale selectie trainingen en doe alles van het werven van docenten tot de communicatie met de kandidaten. We bieden bij Tentamentrainingen drie typen trainingen aan voor de decentrale selectie. Het eerste type is een klassikale training waar de kandidaten extra uitleg krijgen over het studiemateriaal dat relevant is voor hun toets. Daarnaast krijgen de kandidaten de mogelijkheid om te oefenen en om vragen te stellen aan de docenten. Het tweede type training is een klassikale training waar de kandidaten uitleg krijgen over communicatieve vaardigheden en consult-voering. Vervolgens zullen de kandidaten deze stof in de praktijk toepassen met simulatiepatiënten. Het laatste type training is een coachingsgesprek. Deze coachingsgesprekken vinden één op één plaats. Het doel van zo’n coachingsgesprek is om de kandidaat persoonlijke begeleiding en feedback te geven. De kandidaten stellen daarom zelf doelen aan het coachingsgesprek en de coaches zijn er op getraind om onzekerheden bespreekbaar te maken.

Met deze drie typen trainingen proberen we de kandidaten een beter beeld te geven van de selectieprocedure en wat ze kunnen verwachten. Ik zie deze trainingen als een steuntje in de rug. We willen de kandidaten een zelfverzekerd gevoel geven en bieden de kandidaten daarom extra hulp aan. Ben je benieuwd naar het actuele aanbod trainingen en coachingsgesprekken, bekijk dan de site voor alle info over de trainingen voor jouw selectieprocedure!

 

Is er veel behoefte aan dit soort trainingen?

Ik denk inderdaad dat er veel behoefte is voor het volgen van een training, maar dat deze wens ontzettend verschilt per kandidaat. De ene kandidaat is zekerder over zijn of haar kansen dan een ander. Dat hangt samen met de keuze voor welke universiteit je kiest. Elke universiteit selecteert weer op een andere manier. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor de selectieprocedure van de VU omdat ik dacht dat ik daar meeste kans maakte. Maar die 100% zekerheid had ik niet. Ik denk dat zekerheid uiteindelijk de factor is waar elke kandidaat naar op zoek is.

De decentrale selectie is namelijk anders dan het maken van een examen of tentamen. Tijdens de decentrale selectie strijd je niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen alle andere kandidaten. Je kunt hun resultaten niet inschatten en dat maakt het een zenuwslopend en onzeker proces. Je zult bovengemiddeld moeten presteren want anders maak je geen kans om geselecteerd te worden. De kandidaten kunnen moeilijk inschatten hoeveel werk ze moeten verrichten om geplaatst te worden. De ouders vragen zichzelf af of de decentrale selectie wel haalbaar is naast de voorbereiding op de examens. En juist op deze onzekerheden haken wij in. We kunnen de kandidaten geen studieplek garanderen maar we kunnen de kandidaten wel ondersteuning bieden. We willen ze een gevoel van zekerheid geven om het beste uit zichzelf te halen. De ene kandidaat kan dat vinden in zelfstudie en de andere kandidaat in een decentrale selectie training.

 

Jaarlijks wordt de vraag opgeworpen of dit soort trainingen wel wenselijk zijn. Hoe zie jij dit?

Ik denk dat de vraag of het wenselijk is met name bij de universiteiten ligt. De universiteiten ontwikkelen deze selectieprocedures om de meest geschikte kandidaten voor hun opleiding te selecteren. De universiteiten willen graag dat de kandidaten allemaal een eerlijke kans maken. Persoonlijk denk ik niet dat elke kandidaat een decentrale selectie training nodig heeft, maar dat een training wel helpt in een stressvolle periode zoals deze. Het volgen van zo’n training is een mogelijkheid en niet een must. Leren voor de decentrale selectie naast je middelbare school of je studie is een stukje time- management. Nog niet alle kandidaten zijn hier even vaardig in en een decentrale selectie training kan deze kandidaten ondersteuning bieden.

Hetzelfde geldt voor kandidaten die moeite hebben met het studeren en reproduceren van de studiestof. De decentrale selectie training helpt de toekomstige studenten bij het stellen van prioriteiten en bij het vinden van de balans tussen studeren en oefenen. In dat opzicht is een training dus erg wenselijk voor hen. Een lastig punt voor zowel de kandidaten, ouders en universiteiten is de financiële barrière. Het volgen van een training kost geld en niet elke kandidaat of ouder kan zich dat veroorloven. Hier bij Tentamentrainingen willen wij geen onderscheid maken en bieden elke kandidaat de mogelijkheid om een training te volgen. Er is een speciale regeling voor kandidaten die het financieel lastiger hebben. Zo willen we iedereen de kans geven mee te doen met een training.

 

Welke universiteit selecteert wat jou betreft het beste?

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er wordt gekeken naar de persoonlijkheid en motivatie van een kandidaat. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar universiteiten die zoeken naar het gezicht achter de cijfers en het cv. Een voorbeeld van zo’n universiteit is de UvA. Deze nodigt de kandidaten in de tweede ronde uit op gesprek, terwijl de meeste andere universiteiten slechts kijken naar de prestaties en de toets resultaten. Ik vind het belangrijk dat er niet alleen word gekeken naar wat jongeren hebben gedaan in het verleden maar ook naar wat jongeren kunnen bereiken in de toekomst.

Ik denk overigens dat elke universiteit wel plus- en minpunten heeft wat betreft de decentrale selectie procedure. Het is daarom van belang dat een kandidaat alle selectieprocedures goed onderzoekt en deze punten tegen elkaar afweegt. De UvA nodigt de kandidaten wel uit op gesprek maar kijkt bijvoorbeeld helemaal niet naar het CV. Bij de VU en het Erasmus is het CV juist een belangrijk onderdeel. En zodoende heeft elke universiteit zijn eigen kenmerken en eisen omtrent de decentrale selectie. Kies wijs en kies wat bij jou past!

 

Wat is jouw beste studietip voor alle studenten?

Mijn beste studietip voor zowel de kandidaten van de decentrale selectie als studenten is om goed in je vel te zitten. Je komt als student onder grote prestatiedruk te staan. Het is daarom belangrijk dat je lekker in je vel zit! Houd je naast je studie vooral bezig met activiteiten die jíj leuk vindt, bijvoorbeeld sporten of een studentenvereniging. Als je tentamenperiode dan niet mee zit, heb je altijd iets om op terug vallen. Geef jezelf een break en gun jezelf plezier. Studeren is niet alleen maar leren en presteren; ‘studeren is combineren’, zeggen wij altijd.

 

Welke trainingen hebben we voor jou?

Bekijk het aanbod van decentrale selectie trainingen en coachingsgesprekken voor jouw universiteit hier:

Decentrale Selectie – Erasmus Universiteit Rotterdam

Decentrale Selectie – Radboud Universiteit Nijmegen

Decentrale Selectie – Rijksuniversiteit Groningen

Decentrale Selectie – Universiteit Leiden

Decentrale Selectie – Universiteit Maastricht

Decentrale Selectie – Universiteit Utrecht

Decentrale Selectie – Universiteit van Amsterdam

Decentrale Selectie – Vrije Universiteit Amsterdam

 

Pssst…
Voor meer tips en handigheidjes kun je ook lid worden van onze decentrale selectie Facebook-groep!

Geschreven door: Desirée Korrel. Desirée is communicatiemedewerker bij TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op dit interview? E-mail dan naar desiree@tentamentrainingen.nl of christine@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.