Neslihan (22) studeert Rechten in Tilburg en is werkzaam als docent bij TentamenTrainingen.nl. Haar passie ligt in het onderwijs, waarbij ze naast lesgeven ook graag als advocaat aan de slag zou willen gaan. Ondertussen motiveert ze onze rechtenstudenten voor de klas in Tilburg en in Rotterdam! In dit interview vertelt ze meer over zichzelf, waar haar interesses liggen en deelt ze haar tips voor alle rechtenstudenten.

 

Wat voor student ben je zelf?

Graag zou ik mezelf willen voorstellen als een zelfstandige en gemotiveerde rechtenstudent. Ik ben op dit moment bezig met de afronding van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid, waarbij ik de track Nederlands Recht aan Tilburg University volg. Sinds ik klein ben heb ik de wens gehad om rechten te gaan studeren, omdat het recht een dynamisch geheel is en veel raakvlakken heeft met de maatschappij. Naast mijn studie heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk in de praktijk te werk te gaan. Ik werk als juridisch adviseur bij Stichting Gratis Rechtshulp en ik verzorg natuurlijk tentamentrainingen voor rechtenstudenten. Dat doe ik voornamelijk in privaatrechtelijke vakken. Daarnaast volg ik nog het Honours Program aan de Tilburg Law School. Bovendien werk ik als student-stagiaire bij een advocatenkantoor waarin het arbeidsrecht, civiel recht en strafrecht de revue passeren. Door deze korte omschrijving met betrekking tot mijn loopbaan kan ik mezelf omschrijven als iemand die flexibel, stressbestendig, assertief en ambitieus is.

 

Welke eigenschappen zijn belangrijk om te hebben als docent?

Het is van belang dat je als docent gestructureerd te werk te gaat. Immers, studenten die een training bij ons volgen willen voornamelijk een overzicht hebben over de hoofd- en bijzaken van een bepaald vak. Als docent dien je zorg te dragen voor een gestructureerd verhaal. Daarnaast is het van belang dat je als docent stevig in je schoenen staat en professionaliteit uitstraalt. Assertiviteit, creativiteit en een empathisch vermogen zijn hierbij essentieel.

Ook dient een docent over goede communicatieve vaardigheden, vakinhoudelijke en didactische competenties te beschikken. Laatst heb ik voor het eerst een Ted-Talk mogen geven op de universiteit, over Contracten- en Mensenrechten. Daarvoor kregen we met een groep studenten een training in het geven van zo’n Ted-Talk. De tips die ik tijdens die training kreeg, zoals over hoe je de aandacht vast kunt houden tijdens je verhaal, heb ik daarna ook meteen toegepast in mijn tentamentraining. Het was erg leuk te merken dat je ook na je zoveelste training nog nieuwe kneepjes kunt leren, die het lesgeven effectief maken.

 

Hoe bereid je jezelf op een les voor?

Om de leidraad van een vak te achterhalen, bekijk ik eerst altijd de syllabus van het betreffende vak en bestudeer ik vervolgens de leerdoelen. Bovendien stel ik een trainingshandleiding op waarin de hoofd- en bijzaken van een bepaald vak zijn omschreven. Daarnaast komen er dingen bij kijken zoals het maken van een powerpoint-presentatie, het inlezen van de trainingshandleiding en zorgen dat de lesmaterialen op orde zijn. Ik vind het erg belangrijk dat je als docent de juiste voorbereidingen treft, waardoor je het meeste uit je lessen kunt halen.

 

Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Hoogstwaarschijnlijk ben ik over tien jaar werkzaam in de juridische sector. Ik wil graag na afronding van mijn Master als advocaat werkzaam zijn. Tevens wil ik als docent werkzaam blijven en het liefst privaatrechtelijke vakken doceren. Mijn passie voor het onderwijs is namelijk ontstaan doordat ik bij TentamenTrainingen als senior docent les ben gaan geven aan rechtenstudenten. Dit is iets wat ik heel graag zou willen blijven doen!

 

Wat is jouw beste studietip voor alle studenten?

Iedere student moet zelf zijn eigen leermethode ontdekken, want iedereen heeft een eigen werkwijze die prettig is. Het voorgaande neemt echter niet weg dat ik studietips kan geven voor alle rechtenstudenten zoals leren aan de hand van de werkcolleges. Werkcolleges zijn ontzettend belangrijk en helpen je met manieren hoe je een vraag kunt beantwoorden. Ga ook veel oefenen met je wettenbundel: onderstreep de belangrijke dingen en maak tabjes. Rechten is niet alleen maar leren, maar vooral ook begrijpend lezen! Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Bijvoorbeeld met betrekking tot jurisprudentie: zorg dat je de arresten begrijpt. Een goede tip is om voor jezelf een samenvatting per arrest te maken: feiten, rechtsvraag en rechtsregel. Leer ook de namen van jurisprudentie én het leerstuk uit je hoofd. Dan kun je zorgeloos je tentamens maken!

 

Geschreven door: Desirée Korrel. Desirée is communicatiemedewerker bij TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op dit interview? E-mail dan naar desiree@tentamentrainingen.nl of martin@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.