De colleges zijn weer begonnen en na een lange vakantie moet je weer naar de hoogste versnelling schakelen. Veel studenten vergeten dat het bij het studeren ook heel belangrijk is om pauzes te nemen. Deze tips helpen je effectieve pauzes te houden!

Tip 1: Regelmaat

Neem regelmatig pauze. Ons brein is niet gemaakt voor constante concentratie. Na een zeker moment wordt je moe en lukt het je niet om nog actief stof op te nemen. Door op zo’n moment pauze te nemen lever je jezelf uiteindelijk tijdwinst op. Na je pauze ben je veel helderder.

 

Tip 2: Gerichte pauzes

Neem gericht pauze. Het is niet handig om midden in een taak pauze te nemen. De kans is heel groot dat je dan na de pauze weer helemaal van voren af aan moet beginnen, omdat je er dan uit bent. Lees eerst je paragraaf af, of tik je alinea uit.

 

Tip 3: Kort maar krachtig

Neem kort pauze. Het maakt voor mijn gevoel weinig uit of ik een pauze van een uur of een van een kwartier heb genomen, ik ben na de pauze even helder. De pauze moet een nuttig instrument zijn om je in staat te stellen goed te studeren. Een lange pauze is niet nodig. Het is immers veel prettiger om na het studeren nog ruim de tijd te hebben.

 

Tip 4: Vermijd de binge!

Vermijd pauze activiteiten die ‘binge’ gevoelig zijn. Een pauze neem je als je geen zin meer hebt in datgene dat je moet leren. Het is in een pauze heel verleidelijk te stoppen met leren en gewoon wat anders te gaan doen. Je moet proberen dit bij jezelf te voorkomen. Dit kun je het beste doen door bij het pauze nemen dingen te vermijden die aanlokkelijk zijn om langer te doen. Facebook is bijvoorbeeld niet zo handig, eer je door je hele tijdlijn heen bent ben je zo een flinke tijd verder. Series kijken is ook niet zo handig, je wilt namelijk altijd nog even 5 minuten kijken. Youtube is ook een valkuil. Een boek lezen heeft dit effect wat minder, maar is in principe ook zo geschreven dat je door wilt lezen.

 

Tip 5: Wees actief!

Neem activerend pauze. De meeste effectieve pauzes zijn voor mij pauzes waarbij ik iets totaal anders doen dan studeren. Ik leid mijn hoofd helemaal af zodat ik daarna goed kan focussen. Ik kijk soms op een website films van ca. 20 minuten met grappige reviews. Omdat het reviews zijn is het niet zo ‘binge’ gevoelig en als ik erg moet lachen herstel ik vrij snel. Ook een douche of dansen op muziek kan dit effect hebben. Je zou ook even kunnen gaan wandelen, fietsen of sporten. Wat te eten voor jezelf maken en dat rustig opeten kan ook een pauze zijn. Een praatje maken kan ook heel activerend werken (maar ook gesprekken zijn heeeeel ‘binge’ gevoelig).

 

Deze pauzetips zijn afkomstig van onze docent Emy. Deze enthousiaste docent met een focus op het privaatrecht heeft een zeer effectieve studiemethode. In het afgelopen studiejaar heeft zij in plaats van de gestelde 60 punten, bijna 180 ECTS verzameld (met cijfers boven de zeven gemiddeld). Wil jij les krijgen van Emy? Kijk dan snel op onze site bij verschillende rechten-vakken aan de Erasmus Universiteit.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.