Binnenkort starten de Decentrale Selectieprocedures voor Geneeskunde weer. Ga jij ook meedoen met de Decentrale Selectie bij één van de 8 universiteiten? In deze blog lees je hoe drie Geneeskundestudenten hun selectie hebben overleefd en deelt een van onze docenten zijn belangrijkste tip met je!

Christine – tweedejaars aan het VUmc in Amsterdam

Voordat ik twee jaar geleden meedeed met de Decentrale Selectie, heb ik bekeken op welke universiteit ik de meeste kans zou maken. Eigenlijk hanteren alle universiteiten andere criteria en op de VU telt je CV bijvoorbeeld behoorlijk zwaar mee.

Ze kijken op de VU naar drie dingen: of je gewerkt hebt in de zorg, of je een organisatorische functie hebt gehad en of je bijzondere prestaties op je naam hebt staan. Gelukkig kon ik alle drie op mijn CV zetten! Ik had al een zorgstage gedaan, ik organiseerde op en vanuit mijn middelbare school verschillende evenementen en tot slot heb ik een prijs gewonnen met mijn PWS waarmee ik in de krant stond.

Uiteindelijk denk ik dat de afweging voor de VU er mede voor gezorgd heeft dat ik ineens geplaatst ben, en ik raad iedereen aan goed te bekijken bij welke selectieprocedure jij het beste past.

Soumia* – eerstejaars aan het EMC in Rotterdam

Vorig jaar deed ik mee met de Selectie voor het EMC en ik heb het gelukkig in een keer gehaald. Wat ik lastig vond was dat ik vooraf niet heel goed wist wat ik kon verwachten. Op het EMC krijg je kort voor de toets toegang tot een hoorcollege wat je thuis kunt bekijken. Hierover worden vervolgens vragen gesteld, maar ik wist niet goed hoe diep die op de stof in zouden gaan.

Ik heb uiteindelijk de Decentrale Selectie-training gevolgd bij Ahmed en Marcel van TentamenTrainingen.nl. Dit bleek voor mij gelukkig een heel goede keuze. De docenten vertelden meer achtergronden bij de collegestof en gaven vooral goede voorbeelden geven van het soort vragen dat we zouden kunnen krijgen. Daarnaast oefenden we in de training ook met de andere onderdelen van de toets, zoals met rekenvragen en vragen over het onderwerp ‘logisch redeneren’. Ik denk dat het heel persoonlijk is of je een training nodig hebt, maar mij heeft het meer zelfvertrouwen gegeven.

Daniëlle – vijfdejaars aan het AMC in Amsterdam

Bij de selectie voor het AMC voer je ‘als arts’ in de tweede ronde gesprekken met patiënten (acteurs). Dit vond ik het spannendste, maar ook het leukste onderdeel van de selectie. Spannend omdat je zoiets nog niet eerder hebt gedaan en het erg lastig is om je op zoiets voor te bereiden. Leuk omdat het gewoon heel dicht bij de opleiding en je latere werk als arts staat.

De truc was voor mij om te accepteren dat het spannend zou worden en me hierdoor niet uit het veld te laten slaan. Ik hield daarbij in gedachten dat het niet zozeer ging om mijn medische kennis – die ik op dat moment natuurlijk nog niet had – maar meer om de manier waarop ik de gesprekken zou voeren. Als je communicatief vaardig bent, en je kunt je verplaatsen in het verhaal van de patiënt, dan ben je al heel goed bezig. Het is dan zelfs een heel leuke en unieke eerste ervaring met de opleiding Geneeskunde!

David – vijfdejaars aan het UMC in Utrecht

Na mijn bachelor Geneeskunde gehaald te hebben, heb ik een tussenjaar genomen om les te geven als student-assistent in onder meer fysiologie en anatomie aan geneeskundestudenten in jaar 1 en 2. Inmiddels ben ik in het kader van mijn master bezig met mijn co-schappen en doe ik wetenschappelijk onderzoek.

Als docent voor de Decentrale Selectie-trainingen bij TentamenTrainingen.nl ga ik me focussen op twee zaken: ik wil studenten natuurlijk de nodige kennis bijbrengen om de toets te halen. Daarnaast zal mijn best doen ze het zelfvertrouwen mee te geven om met een goed gevoel de toets in te gaan. Dit wil ik bijvoorbeeld doen door naast de trainingen ook beschikbaar te zijn voor vragen, zodat je als deelnemer ook kort voor de toets nog net even de puntjes op de ‘i’ kunt zetten en goed voorbereid de toets in kunt gaan.

Wat ik iedereen die meedoet aan een selectieprocedure met een kennistoets wil meegeven (en waar ik tijdens de training dan ook veel aandacht aan zal besteden!) is dat het goed kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken van belang is. Je kunt simpelweg niet alle stof onthouden. Daar is simpelweg ook geen tijd voor. Wel moet je de rode draad in de lesstof leren herkennen. Om te testen of je dit voldoende beheerst kan je het beste veel oefenen met vragen. Tijdens de training maken we hier dan ook veel ruimte voor!

En nu jij!

Voor jou breekt een spannende tijd aan en we hopen dat je het ons laat weten als we je ergens mee kunnen helpen. Allereerst raden we je aan lid te worden van de Facebook-groep voor iedereen die in 2018 meedoet aan de Decentrale Selectie. Hier wordt informatie gedeeld en helpen onze docenten en coaches je verder met je eventuele vragen.

Op onze website kan je eens bekijken wat we voor je kunnen betekenen. We bieden 1 op 1 coaching voor deelnemers aan de selectie die graag beter willen weten wat ze van de Decentrale Selectie kunnen verwachten. Ook bieden we groepstrainingen voor de meeste kennis- en vaardigheidstoetsen. Je vindt alle informatie op onze website: TentamenTrainingen.nl. Selecteer de universiteit waar je de selectie wilt doen, Selecteer vervolgens ‘Geneeskunde’ en Decentrale Selectie en je ziet meteen wat voor je kunnen doen. En als je vragen hebt, bel ons dan op 0203701500 of stuur een berichtje naar info@tentamentrainingen.nl.

* Soumia volgde vorig jaar een training bij ons en wilde op verzoek haar ervaring delen. Ze wilde echter liever niet met haar echte naam in het bericht en daarom hebben we haar naam gefingeerd.
Geschreven door: Merel Slabbers. Merel is communicatiemedewerkster bij TentamenTrainingen.nl. Wil je reageren op deze blog? Stuur dan een e-mail naar merel@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt scholieren en studenten met het voorbereiden van de decentrale selectieprocedure. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.