Mijn naam is Stan Paau, ik ben 22 jaar en heb in het opstartjaar van
TentamenTrainingen.nl in Tilburg de functie van Trainingsmanager mogen vervullen! Inmiddels ben ik bezig aan mijn MSc Finance & Real Estate Finance, maar heb ik de bachelor Bedrijfseconomie afgerond aan de Universiteit van Tilburg. Toen ik de vacature als manager op mijn tijdlijn voorbij zag komen, dacht ik direct: ‘Dit is echt iets voor mij!’ Samen met de Pre-master studies aan de Tilburg School of Economics & Management viel Bedrijfseconomie dan ook meteen onder mijn bewind.


De verantwoordelijkheden in een notendop

Stan Paau werkte als Trainingsmanager voor TentamenTrainingen.nl

Als manager ben je verantwoordelijk voor de algemene kwaliteit van de trainingen, planningen, het begeleiden van een docententeam en het aan de man brengen van de service. Kwaliteit is iets wat hoog in het vaandel staat bij TentamenTrainingen.nl. Er wordt dan ook alles aan gedaan om deze kwaliteit hoog te houden! Zo krijgt iedere nieuwe docent een trainingsprogramma en hebben zij de mogelijkheid tot een coachingsprogramma om zichzelf in de functie te kunnen ontwikkelen en een kwalitatieve training af te leveren. De concrete verantwoordelijkheden als manager zijn dan ook direct gekoppeld aan het leveren van kwaliteit. Hiermee staat op nummer één het begeleiden van een team aan docenten, die in mijn geval veelal voor het eerst een training geven. Ter ondersteuning bel ik altijd een docent nadat hij/zij zijn/haar allereerste les erop heeft zitten. Ik informeer wat er goed ging, wat er minder goed ging en probeer passende ideeën te vinden om de kwaliteit van de training tot een nóg hoger niveau te tillen en daarmee de lessen zowel voor docent als student aantrekkelijk te maken.

Creativiteit om per situatie een oplossing te bedenken is daarmee zeker een eigenschap die goed van pas komt in deze rol. Niet alleen bij de insteek van de trainingen, maar ook bij de taak om het concept TentamenTrainingen.nl aan de man te brengen. Leuke acties zoals het organiseren van een gratis mini-cursus over een gedeelte van de stof, het uniek insteken van een promotie via Facebook of Whatsapp of het opstellen van een heldere, nette folder is de output van een dosis aan creativiteit.

Dan is er nog de verantwoordelijkheid van de planning van een training, wat je puzzelvermogen op scherp zet. Op het ene moment heeft de docent zelf college, op een ander moment heeft de doelgroep een belangrijke deadline en ga zo maar door.. Het plannen van de trainingen is een uitdagende puzzel waar je soms keuzes moet maken. Gelukkig hou ik heel veel van puzzelen!

Een strategische aanpak en begeleiding

Voordat ik überhaupt startte, had ik nog geen helder beeld van mijn concrete taken. Gelukkig was daar dan Denise, in de rol als supervisor, die mij heeft bijgestaan in mijn taken en altijd een second opinion gaf wanneer dit nodig was. Toen ik rond deze tijd vorig jaar mocht starten met mijn werkzaamheden, ging daar een strategische meeting aan vooraf met Martin (CEO) en Denise. Ik leverde mijn input vooral in het aanwijzen van vakken die ik zelf moeilijk vond, of waarvan ik wist dat studenten er moeite mee zouden hebben. Ook bespraken we een plan waarmee een promotie op gang zou komen en gingen we aan de slag met het werven van een docententeam. Tijdens het werven leerde ik hoe het is om aan de andere kant van de sollicitatietafel te zitten. Gezien er meer kapers op de kust zijn, zul je je als werkgever moeten onderscheiden. Hier kreeg ik meer ervaring in naarmate het collegejaar vorderde. Ook hier komt een strategische aanpak naar voren. Hoe steek je een dergelijk gesprek in? Hoe laat je zien dat het niet alleen om het loon gaat, maar ook over de soft skills die je op verkrijgt als docent? Wanneer weet een sollicitant dat hij of zij bij het bedrijf past? Dat zijn de soort vragen die bepalend kunnen zijn voor een sollicitant om voor TentamenTrainingen.nl te kiezen, in plaats van een andere aanbieder.

De rol van trainingsmanager in een groeiend en open bedrijf, vooral in een opstartjaar, betekent dat je veel vrijheid krijgt om met eigen ideeën te komen en deze in praktijk kunt brengen. Zo merkte ik in semester 2 dat voor de studenten van Bedrijfseconomie de prijs wat aan de hoge kant zou kunnen zijn voor een partij die nog niet bekend is. Op dat initiatief heb ik een strategische aanpassing gemaakt om meer voeten aan de grond te krijgen. Ik noemde de strategie dan ook: ‘Boots on the ground’. Deze strategie hield in dat we de standaardprijs van de trainingen hebben verlaagd en tegelijkertijd twee gratis masterclasses hebben aangeboden om naamsbekendheid te werven. Daarnaast heb is op de website een standaard tekstje toegevoegd dat uiteen zette waar TentamenTrainingen.nl voor staat en waarom een training boeken interessant kan zijn. Dit leek succesvol toen we tijdens de tentamenperiode meer afzet behaalden in vergelijking met het eerste semester.

Een mars voorwaarts, met een schuine blik achterom

De rol van trainingsmanager stelt je bloot aan situaties die op het eerste gezicht geen uitweg lijken te kennen. Het op de kaart zetten van een organisatie op een nieuwe faculteit voelt als het starten van je eigen bedrijf! Je leert als manager verantwoordelijkheid en initiatief te nemen wanneer onverwachte wendingen zich voordoen. Daarnaast ontwikkel je je als persoon die niet alleen zijn werk uitvoert, maar ook de extra stap durft te zetten om iets nieuws te proberen in een jonge organisatie.

Ik ben blij dat ik heb mogen bijdragen aan het op de kaart zetten van TentamenTrainingen.nl op de Universiteit van Tilburg. Ik ben trots op het mijn docententeam, dat de motor en het brein binnen de organisatie vertegenwoordigd. Zoals bij elke start-up zijn er ups en downs. De onzekerheid die het met zich meebracht heeft me geprikkeld om met creatieve oplossingen te komen voor situaties die zich op andere faculteiten en steden minder vaak voordoen. Op zijn beurt leert de organisatie als geheel hier ook van en gaan we erop vooruit. Ik heb er al het vertrouwen in dat TentamenTrainingen.nl met haar open, vriendelijke en behulpzame werknemers de juiste koers vaart en in het volgende collegejaar weer vele studenten uit de brand gaat helpen.

Geschreven door: Stan Paau. Stan was werkzaam als trainingsmanager bij
TentamenTrainingen.nl in collegejaar 2018-2019. Wil je reageren op dit interview? E-mail dan naar info@tentamentrainingen.nl.
TentamenTrainingen.nl helpt universitaire studenten met hun tentamenvoorbereiding. We organiseren bijlessen en trainingen voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk welke trainingen we deze periode organiseren op TentamenTrainingen.nl.