Dit artikel is geschreven door Ellen Smith, online marketeer stagiair voor StudentJob. StudentJob biedt part-time, stages en fulltime posities voor studenten over heel Nederland. Daarnaast kan je ook op StudentJob terecht voor sollicitatietips voor het opstellen van de perfecte cv, motivatiebrief, etc!

Tips voor het schrijven van je scriptie tijdens je stage

Een scriptie schrijven op zich is stressvol genoeg. Waarom zou je er dan voor kiezen om dit enorm project aan te gaan tijdens een stage? Wel, als je er voor kiest om je scriptie ook te baseren op je stage, is er is één groot voordeel: je krijgt vanuit je stage extra begeleiding van je manager/collega’s. Je kan naast je scriptiebegeleider, dus ook nog eens advies verwachten van een echte insider!
Maar hoe haal je er het beste uit? Lees onze tips voor het schrijven van je scriptie tijdens je stage hier.

Begin met een goed onderwerp

Als nieuwkomende stagiaire is het niet altijd makkelijk om je vinger te kunnen leggen op de grootste bedrijfsuitdagingen van de organisatie. Je directe collega’s, je manager of opdrachtgever zullen het beste weten welke problemen het meest relevant zijn binnen de stageorganisatie. Het is dus enorm belangrijk dat je een conversatie aangaat met zo veel mogelijk collega’s om zo goed mogelijk te ondervinden welke problemen er binnen het bedrijf spelen. Spreek erover tijdens de lunch, of zelfs nog beter, plan een afspraak in met enkele collega’s om de potentiële scriptie onderwerpen te bespreken. Zorg er wel voor dat je je genoeg voorbereid hebt op deze meeting; het is jouw verantwoordelijkheid voor het voorstellen van de onderwerpsuggesties, niet die van je collega’s! Wel mag je van hen nuttige feedback of verder inspiratie verwachten.

Tijdsplan

Probeer niet alleen aan je thesis te werken wanneer je tijd over hebt naast je stage projecten. Investeer en plan er tijd voor in in je wekelijkse schema. Het schrijven zal vlotter gaan als je er wekelijks tijdens je vooraf ingeplande uurtjes op kan focussen. Bespreek met je manager wanneer je dit best in de week kan doen en houdt ze ook telkens op de hoogte over de vooruitgang op je scriptie; afhankelijk van hoe het schrijven verloopt, kan je je aantal werkuren aan je scriptie telkens aanpassen!

Prioriteer in een effectief tijdsplan

Iedereen is productief tijdens andere uren van de dag. Observeer je productiviteit tijdens je natuurlijke werkroutine en probeer te herkennen welke soort taken jij het meest effectief kan realiseren op welk uur van de dag. Denk je dat je productiever kan werken aan je scriptie in de namiddag? Kan je vlotter schrijven tegen het einde van de week? Houd zeker rekening met deze voorkeuren in je tijdsplanning.

Spreek met je collega’s

Je collega’s kunnen je niet alleen voorzien van goede suggesties of feedback over je scriptie onderwerp, maar ze kunnen je ook ondersteuning en advies bieden tijdens het schrijfprocess. Plan eventueel maandelijks een catch-up met je manager in om je vooruitgang te bespreken. Als je even vast zit, kan je manager je eventueel voorzien van de nodige inspiratie. Wees niet verlegen om te vragen naar voortdurende begeleiding of ondersteuning.

Ben jij van plan te solliciteren op een stage vacature? Bereid je dan goed voor op je sollicitatie door middel van onze sollicitatietips! Heb je het al tot het sollicitatiegesprek gemaakt? Lees dan ook nog onze sollicitatiegesprek tips.